The Interlace – a community designed building

The Interlace – a community designed building

The Interlace is a large residential complex in Singapore consisting of a series of apartment blocks stacked diagonally across one another.

German architect Ole Scheeren designed the project.

Each of the apartment blocks is six stories high and they have been stacked to create a series of gardens and terraces at different levels.

Large multi-storey voids between blocks allow light and ventilation across the site, while eight large hexagonal courtyards break up the space at ground level.

These shared green spaces were also designed to create a sense of community amongst residents, which Chang (a partner at Buro Ole Scheeren) believes is one of the reasons the project was awarded the World Building of the Year 2015 accolade…


Read the whole article by Ben Hobson in Dezeen.


This Youtube clip is from a talk Ole Scheeren held at TEDGlobal in London.
 

Guangzhou Infinitus Plaza focuses on environmental sustainability

Guangzhou Infinitus Plaza focuses on environmental sustainability

Zaha Hadid Architects recently broke ground on the Guangzhou Infinitus Plaza, a modern mixed-use campus that combines intelligent technologies with environmental sustainability. Designed with the sweeping curvaceous lines and futuristic appearance that the architecture firm is so well known for, the project is one of the final works architect Zaha Hadid worked on before her death early this year. The eight-story complex features a layout inspired by the symbol for infinity “∞” and integrates many green building systems, including rainwater collection and smart energy monitors.

Located in Baiyun New Town of Guangzhou, the 167,000-square-meter Guangzhou Infinitus Plaza will serve as the new headquarters of Infinitus (China) Company Ltd. The campus will comprise a collection of modern facilities that include a new global R&D center, a Chinese herbal medicine research and safety assessment center, as well as a corporate exhibition center and gallery. The buildings are arranged in a series of “infinite rings” wrapping around the central atria and courtyards to emphasize open communication, connection, and collaboration…


Read the rest of the article by Lucy Wang in Inhabitat.